De Dordtenaar
Gepost op: 26 mei, 2021

In de Dordtenaar is op 26-05-2021een heel artikel gewijd aan onze B&B met de prachtige muurschildering. De foto is van Rinie Boon. Lees hieronder het artikel.

DORDRECHT – Ze hadden altijd een droom om in Spanje in Bed & Breakfast te beginnen. Nu maken Rob en Yvonne Van Wingerden die droom waar aan de Nieuwe Haven in Dordrecht, waar ze een Aelbert Cuyp B&B openen in het geboortehuis van de beroemde schilder.

Pronkstuk wordt de reusachtige muurschildering van een stadsgezicht van Dordrecht dat Cuyp schilderde. “Dat maakt het af. Hierdoor krijgen mensen echt het gevoel dat dit zijn geboortehuis is”, zeggen de twee.

Cuyp werd in 1620 geboren in huis ‘De Cleijne Nagtegael’ aan de Nieuwe Haven in Dordrecht. Dat is al lang afgebroken. Lang werd aangenomen dat dit huis op nummer 25 stond, op de hoek van de Venloostraat. Daar hangt ook het ANWB-bordje aan de zijgevel. Vorig jaar ontdekten onderzoekers Angenetha Balm en Jan Willem Boezeman van Historisch Documentatie- en Kenniscentrum Agustijnenhof echter dat zijn wiegje een paar deuren verderop had gestaan. Op nummer 23 en 24 stonden destijds twee woningen, die in 1850 werden vervangen door een nieuw, groot huis. De onderzoekers ontdekten zelfs tekeningen van de twee 17e-eeuwse panden die daarvoor werden afgebroken. Rob en Yvonne hebben Balm dan ook gevraagd om de B&B op 10 juni officieel te komen openen. Eigenlijk wilden ze dat vorig jaar doen, tijdens de herdenking van Cuyps 400ste geboortejaar. “We wilden al in Julie open gaan, maar omdat de vergunning langer duurde dan verwacht konden we pas in februari beginnen met de verbouwing. Eigenlijk is het dus nog snel gegaan”, zegt Yvonne. Dat bleek achteraf niet zo’n probleem, want vanwege corona worden alle festiviteiten, inclusief de grote overzichtstentoonstelling in het Dordrechts Museum, uitgesteld. Oorspronkelijk wilden ze een B&B in Spanje beginnen. “We hadden al een pand uitgekozen en waren op Spaanse Les toen in 2008 de crisis uitbrak en heel Spanje leeg liep. Dat is er dus nooit van gekomen”, aldus de twee.

Andere plannen
In plaats daarvan begonnen ze naast hun drukke baan CafĂ© De Noot aan de Grote Markt. Dat werd vanwege het succes te druk en na vier jaar verkochten ze de zaak. Toen ze dit pand aan de Nieuwe Haven te koop zagen staan, waren ze meteen verkocht. “Er zat een kantoor in en het was helemaal verpauperd we hebben eerst de bovenwoning gerestaureerd en zijn daar gaan wonen. Beneden zagen we meteen de potentie voor een B&B. Die ruimte, het licht, dat grote raam met uitzicht op de haven. Perfect. Pas later hoorden we dat hier het geboortehuis van Cuyp heeft gestaan.” Inmiddels zijn de twee luxe privĂ© kamers met badkamer en keuken bijna klaar. Gasten kunnen daarnaast gebruik maken van een eettafel op de vide en een gezellige woonkamer. Daar kijken ze straks uit op het gigantische schilderij dat decoratie- en restauratieschilders Inge Modderkolk en Jorina Zondervan van Schildersbedrijf Tommie Nijhoff in twee weken tijd aan het maken zijn. Modderkolk maakte eerder al de muurschildering op de Gravenhorst in Dubbeldam. “We hebben eerst het origineel bestudeerd en dat op de muur geprojecteerd. Nu is het nog maar een schets. Straks gaan we kleur, schaduw en details aanbrengen”, vertellen ze. “Het naschilderen van Cuyp in zijn geboortehuis is voor onwel een uitzonderlijke klus. Het is een eer om te doen.” Ze hebben er wel hun eigen draai aan gegeven: echte Dordt-kenners zullen zien dat het schilderij gespiegeld is.

De B&B gaat De Cleijne Nagtegael heten. Vanaf 11 juni zijn de eerste gasten welkom. Hoewel de website nog niet online is, hebben toch enkele toeristen al weten te reserveren via Booking.com.

De Cleijne Nagtegael

Zoekt u een mooi en bijzonder verblijf voor uw citytrip naar Dordrecht? Kom dan logeren in De Cleijne Nagtegael, gevestigd in een prachtig monumentaal pand, midden in de historische binnenstad van Dordrecht.