In de buurt.nl
Gepost op: 11 jun, 2021

Over aandacht in de media hebben wij niet te klagen, hieronder het artikel over De Cleijne Nagtegael wat staat op de populaire website ‘indebuurt.nl. De tekst is van Jip en de foto’s zijn van  Loes van Zanten. Iedereen heel hartelijk bedankt.

Jip is onze columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. In de zomer gaat ze binnenkijken bij enkele Dordtse Bed & Breakfasts en spreekt met de eigenaren van deze B&B’s.

De eerste Bed & Breakfast die ik bezoek is van Yvonne van Wingerden. Ze is getrouwd met Rob. 

De B&B
Na ruim één jaar verbouwen, wachten op vergunningen en plannen maken, opende ze op donderdag 10 juni hun B&B De Cleijne-Nagtegael aan de Nieuwe Haven 23. Yvonne is dolgelukkig. “Ik vind het geweldig en ben er heel blij mee om eindelijk een lang gekoesterde droom in vervulling te zien gaan.” 

Rob en Yvonne wilden altijd al een B&B. In 2008 hadden ze een huis in Spanje op het oog. Het leek perfect voor een Bed & Breakfast. Een zwembad, het huis had voldoende kamers en hun jongste dochter had ook zin om mee te gaan. “We gingen zelfs op Spaanse les”, vertelt Yvonne. “Totdat de economische crisis uitbrak en heel Spanje leegliep. Er waren geen toeristen meer. Daarom was het risico gewoonweg te groot om het avontuur aan te gaan.”

Beiden gingen verder met hun werkzaamheden in Nederland. Rob heeft zijn eigen bedrijf en Yvonne was werkzaam bij Yulius. Maar het stel is ondernemend en ze begonnen een café in de binnenstad van Dordrecht. Dit runden ze, naast hun vaste werkzaamheden, met veel plezier. Na vier jaar stopten ze, omdat het niet meer te combineren was.

Pand aan de Nieuwe Haven
Op een gegeven moment wees een bevriende makelaar Yvonne op het pand aan de Nieuwe Haven 23. Het stond op dat moment te koop en ze liet zich verleiden om een keertje binnen te kijken. Het pand was verpauperd en moest totaal gerenoveerd worden. Beneden had een een kantoorpand gezeten en alles was strak en modern. Maar vanaf het moment dat Yvonne een voet over de drempel had gezet, was ze verliefd. Ze kon door het verval heen kijken en zag in gedachten de gedroomde B&B voor ogen.

“We kochten het pand en begonnen op de bovenverdieping met opknappen, zodat we hier zelf konden wonen”, vertelt Yvonne. “Je mag een B&B in Dordrecht hebben als je aan enkele voorwaarden voldoet. Je moet er zelf wonen en mag niet meer dan twee kamers verhuren. Omdat het een monumentaal pand is, moesten we overal vergunningen voor aanvragen. Daar hebben we wel wat hulp bij ingeschakeld, want daar kom je gewoon zelf niet uit.”

Het feit dat Aelbert Cuyp hier geboren is, maakt het nog bijzonderder!

Schilder Aelbert Cuyp
Yvonne onderbreekt zichzelf tijdens het praten. “Ik heb toch zo’n leuke anekdote over hoe het hele concept van de Cleijne Nagtegael is ontstaan. Nadat we het koopcontract ondertekend hadden, liep ik naar buiten om de buurt te bekijken. Toen viel mijn oog op een klein bordje. Daarop stond: ‘Hier heeft het geboortehuis de Cleijne Nagtegael van Aelbert Cuyp (1620-1691) gestaan, de beroemde Dordtse schilder en tekenaar.’ Op ons huisnummer nota bene! Ik ging thuis direct Googelen. Zelfs de makelaar had hier geen idee van. Na enig speurwerk besefte ik dat dit feit het hele avontuur nog bijzonderder ging maken.”

Inmiddels hebben twee kunstenaars een levensgroot werk van Aelbert Cuyp op de muur aangebracht: Gezicht op Dordrecht. Ook is de houten visgraatvloer gelegd en de gloednieuwe bedden zijn opgemaakt. “De kamers bevinden zich aan de achterkant van het huis, dus je kunt er heerlijk rustig slapen”, vertelt Yvonne. “Het zijn kamers en suite, voorzien van een eigen toilet, badkamer en klein keukentje. Ik dien het ontbijt niet zelf op, maar het koelkastje wordt voorzien van lekkers van de lokale winkels. Denk aan verse sapjes, warme broodjes van de bakker en er is zelfs een eierkoker aanwezig om je eitje naar wens klaar te maken.”

Leuke buurt
De kamers hebben de toepasselijke namen Aelbert en Cornelia, de vrouw van Aelbert, gekregen. Voor de inrichting en kleuren is naar de kleuren van de Dordtse kleurenwaaier gekeken. Yvonne is ook blij met de leuke buurt, de vriendelijkheid en het geduld van de buren tijdens het verbouwen. Zoiets gaat natuurlijk niet geruisloos. “Ook de belangstelling van voorbijgangers vind ik leuk. Het is voor ons echt thuiskomen aan de Nieuwe Haven. Ik verwacht aan het begin tegen dingen aan te lopen, want het is voor mij helemaal nieuw. Een B&B is poetsen, hoor. Maar ik ga niet stressen, dat heb ik me voorgenomen. De B&B wordt voornamelijk mijn ding, dus mijn man blijft aan de zijlaan staan. Maar hij is sowieso mijn steun en toeverlaat en gaat de boekhouding voor zijn rekening nemen. Het is mijn wens om onze gasten een onvergetelijk verblijf in het prachtige historische havengebied aan te bieden.”

De opening
De opening op 10 juni kreeg een officieel tintje en werd verzorgd door Angenetha Balm en Jan Willem Boezeman. Zij doen al twintig jaar onderzoek naar oude Dordtse huizen en hun bewoners. Op vrijdag 11 juni komen de allereerste gasten overnachten.

Stiekem zie ik mezelf nog wel eens in de ‘Cornelia-kamer’ verblijven. ’s Morgens ontwakend met ‘zicht op Dordrecht’.

Liefs van Jip

De Cleijne Nagtegael

Zoekt u een mooi en bijzonder verblijf voor uw citytrip naar Dordrecht? Kom dan logeren in De Cleijne Nagtegael, gevestigd in een prachtig monumentaal pand, midden in de historische binnenstad van Dordrecht.