THUIS IN DORDRECHT

Geschiedenis 
& Informatie

DORDRECHT EEN STAD MET GESCHIEDENIS

Nieuwe Haven 23
a.d. 1607

Dordrecht is één van de oudste steden van Nederland en kreeg in 1220 haar stadsrechten. Dordrecht werd groot in de middeleeuwen en ontwikkelde zich tot handels- en bestuurscentrum van Holland en beleefde in de 14e eeuw al haar eigen gouden eeuw. Lopend langs de binnenhavens zijn de belangrijke overslaggoederen van toen nog duidelijk terug te vinden in straatnamen, zoals de Wijnstraat. De binnenstad ademt historie en dat is ook meteen haar grote charme.

Aelbert Cuyp

De vroegste bebouwing van de locatie waar het pand van de B&B staat dateert uit 1607. Het pand bestond destijds uit twee delen: “de Cleijne Nagtegael” en “de Geertruijdenbergse Swaen”.

 

Vader Cuyp huurde het huis en in 1620 is de kleine Aelbert hier geboren. Hij was het enige kind van Jacob Cuyp, een in Dordrecht geboren landschapsschilder. In 1658 trouwde Aelbert met Cornelia Boschman. Op dat moment had hij al een indrukwekkende carrière als schilder achter de rug. Na 1660 bekleedde hij verschillende functies in de hervormde kerk. Cuyp stierf in 1691, vier jaar na zijn vrouw, en werd in de Augustijnenkerk in Dordrecht begraven.

 

Aelbert Cuyp is een van de belangrijkste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. Hij voelde zich in zijn schilderkunst aangetrokken tot de ridderlijke en dynastieke cultuur. In de 18de eeuw werd hij razend populair in Engeland. Veel van zijn werk bevindt zich in Britse collecties, maar ook in het Rijksmuseum en het Dordrechts Museum is een aantal van zijn schilderijen te zien.

Rob & Yvonne

Even voorstellen… 

Wij zijn Rob en Yvonne, de trotse eigenaren van B&B De Cleijne Nagtegael. Men omschrijft ons als harde werkers, maar gezelligheid en ontspanning vinden we net zo belangrijk. Muziek, uit eten, reisjes maken of tijd doorbrengen met onze kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden genieten wij volop van! Beide komen we uit Dordrecht, daar zijn we trots op, we kennen de stad – met al haar bekende en minder bekende parels – op ons duimpje. 

 In 2020 stond dit mooie monumentale pand aan de haven in de historische binnenstad van Dordrecht te koop, we werden op slag verliefd. Hier wilden wij graag wonen én een B&B beginnen! Het had nog aardig wat voeten in de aarde, want het pand was enorm verwaarloosd in onderhoud. Maar na een flinke renovatie is het pand prachtig geworden.  

Op een gegeven moment kwamen wij er per toeval erachter dat het pand op de geboortegrond van Aelbert Cuyp staat. Het huis wat er eerst stond had de naam “De Cleijne Nagtegael”. Met deze onverwachte informatie was de keuze voor de naam van de B&B natuurlijk snel gemaakt.  Met de opening van De Cleijne Nagtegael is onze lang gekoesterde droom van het runnen van een eigen bed & breakfast werkelijkheid geworden. Wij vinden het fantastisch dat we op deze unieke plek een bijzondere slaapplek hebben gecreëerd voor iedereen die het mooie Dordrecht wil ontdekken. We kunnen dan ook niet wachten om u te mogen ontvangen en om u een onvergetelijke ervaring te bezorgen!

GEZELLIG DORDRECHT

Bezoek onze B&B

Waarom nog langer wachten? Hak de knoop door en boek bij ons een kamer om even tot rust te komen en lekker te genieten.